Eetbare bloemen: deze bloemen kun je eten!

Eetbare bloemen, je kunt er niet meer omheen. Taarten worden ermee versierd, gerechten krijgen er meer kleur én smaak door en ook in cocktails vind je ze terug. Maar welke bloemen kun je eigenlijk eten en hoe smaakt dit? Wij nemen je mee in de wereld van de eetbare bloemen.

Welke bloemen kun je eten?

Laten we bij het begin beginnen. Je hebt een prachtige moestuin aangelegd, het bodemleven is in perfecte staat en wil nu ook wat eetbare bloemen laten groeien. Oke, laten we eerlijk zijn: dit is natuurlijk de ideale situatie. Je kunt ze ook gewoon kopen bij een groothandel en ze zijn zelfs verkrijgbaar in sommige supermarkten. Maar welke kies je? Er zijn natuurlijk diverse soorten. Een van de bekendste is de Oost-Indische Kers. Deze is vaak oranje en heeft een wat peperachtige smaak. Het blad, de bloemen én de zaden hiervan zijn eetbaar. Daarnaast heb je vlierbloesems. Dit vind je onder andere terug in siroop, ijsjes en thee. Maar vergeet ook zeker de Korenbloemen, Viooltjes en Bergamot niet. Lavendel en diverse soorten rozen zijn ook eetbaar. Welk gedeelte van de bloem precies eetbaar is verschilt per soort, dus zoek dit van te voren goed uit.

Prikkel je smaakpapillen

Leuk die eetbare bloemen, maar wat doet het eigenlijk qua smaak? De ene bloem heeft natuurlijk meer smaak dan de ander. Zo heeft de Oost-Indische Kers zoals verteld een overheersende pepersmaak, pik je sterke Lavendel smaak overal tussenuit en kan de citrussmaak van Bergamot je ook zeker niet ontgaan. Denk na of je het voor smaak wil doen of voor de looks (de ene bloem is mooier dan de ander) en van welke smaak je dan zelf precies houdt.

Let’s get cooking!

Eetbare bloemen zijn multifunctioneel. Ze zorgen onder andere voor kleur en smaak. Je kunt ze verwerken in een gerecht, maar sommige ook rauw eten (in een salade bijvoorbeeld). Van vele bloemen kan siroop of confituur gemaakt worden. Wij stoppen ze regelmatig in onze ijsklontjesvorm om onze gin-tonics op de vrijdagmiddag wat meer kleur te geven!

Heb je wat bloemen over? Dan kun je deze het beste bewaren in een plastic bakje of zakje met wat vochtig keukenpapier erbij. Op deze manier zorg je ervoor dat de vochtigheid op peil blijft en de bloemen langer fris blijven. Bewaar deze bakjes of zakjes dan in de koelkast en je kunt langer genieten van jouw oogst.

Psst.. moeite met het onderhouden van je moestuin met eetbare bloemen? Wij geven je tips over hoe je je moestuin groen houdt!