Moestuin tips: zo houd je jouw moestuin groen!

We zien en horen het steeds vaker: een eigen moestuin. Regelmatig krijgen wij dan ook vragen over het onderhouden hiervan en vooral het creëren van de beste aarde voor jouw moestuin. Wij vertellen je er meer over.

Breng de bodem in topvorm

Voordat je begint met het aanplanten of zaaien van jouw moestuin, moet je ervoor zorgen dat de aarde in topvorm is. Een vruchtbare bodem geeft een grotere kans van slagen. Het gaat hierbij allemaal om de balans tussen zuurgraad en juiste bodemstructuur. Organische meststoffen zijn hier dan ook perfect voor! Een bodem bemest met organische voeding houdt de voedingsstoffen vast, de symbiose in balans, laat je groene vriend gestaag groeien en beschermt ’m tegen infecties. Organische meststof is daarmee dé grondlegger voor een gezonde en gelukkige plant. En je bent nog groen bezig ook. Lang leve de aarde!

Twee emmertjes water halen

De voornaamste reden waardoor een moestuin het niet overleefd is te weinig water. Wortels hebben nu eenmaal water nodig om te kunnen groeien. Wanneer je je moestuin voldoende water geeft zullen de planten dieper wortelen en staan ze sterker in de grond. Het kan helpen om je moestuin van onderaf water te geven, op die manier moeten de wortels meer moeite doen om op zoek te gaan naar water waardoor ze sterker en beter ontwikkeld zullen zijn.

Onkruid? Liever niet!

Het klinkt vast logisch, maar wij houden niet van onkruid. Niet alleen omdat dit niét is wat je gepland hebt, maar vooral omdat ze de voedingsstoffen verbruiken die jouw moestuin zelf goed kan gebruiken. Om dit op een natuurlijke en organische manier te bestrijden kun je bijvoorbeeld hooi of stro rond je plantjes strooien. Op deze manier maak je het de onkruid lastig om uit te komen.

Een punt van aandacht

Enkele andere elementen om rekening mee te houden zijn natuurlijk dingen als de standplaats van jouw moestuin (zon, half zon of schaduw), de afstand tussen de kruiden, groentes of fruit en tijd van het jaar. Dit verschilt natuurlijk per te planten onderdeel, maar look it up! Goed inlezen is het halve werk. Wil je je moestuin op den duur gaan verpotten? Stop dan een Soil Sup in de pot. Op deze manier breng je de voedingsbodem weer volledig in balans.

Klaar voor een moestuin? Ready, set, grow!