Alles over de verzoring van jouw Calathea

De Calathea komt in vele soorten en maten voor, maar is over het algemeen ook wel bekend als de ‘living plant’. Dit omdat de bladeren zich in de nacht sluiten en in de ochtend weer openen. Deze plant uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika is gewend om te groeien op schaduwrijke plekken waar de grond altijd vochtig is.

Verzorging

Licht

De Calathea houdt niet van direct zonlicht maar heeft liever een plekje met schaduw of indirect zonlicht. De mooi versierde bladeren gaan overdag open om licht op te nemen en zullen zich in de avond, wanneer het donker wordt, weer sluiten.

Lucht

Deze plant houdt van een vochtige lucht en een kamertemperatuur van 16 graden. Hij houdt er niet van om op de tocht te staan.

Water

De Calathea drinkt veel, geef je plant dus regelmatig water in kleine hoeveelheden. Doe dit twee keer per week zodat de grond licht vochtig blijft. Wil je je Calathea’s verwennen, dan zouden ze het liefst kalkvrij water op kamertemperatuur drinken. Zó verwend!

Voeding

Calathea’s verbruiken veel energie om nieuwe bladeren aan te maken. Het is daarom verstandig om ze wat extra voeding te geven. Gebruik je onze Soil Sups, dan raden we je aan om 2x per jaar de nodige Soil Sups toe te voegen. Hiermee geef je je plant de juiste basis om te kunnen groeien. In de lente en zomer, wanneer ze het hardst groeien en meeste energie verbruiken, is 1x per 2 weken bijvoeden met organische vloeibare voeding mogelijk.

Snoeien

Calathea’s groeien niet erg hard dus snoeien is niet nodig. Wel kun je oude, droge bladeren vanaf de basis wegknippen om je plant de energie te besparen.

Verpotten

Verpot je plant eens in de twee jaar, bij voorkeur in het voorjaar zodat je plant goed kan wortelen. Eventuele schade aan de wortels bij het verpotten kan de plant dan ook sneller herstellen. Gebruik bij het verpotten een pot die minstens 20% groter is.

Stekken

Calathea’s kun je vermeerderen door de plant vanaf de wortels uit elkaar te trekken. Doe dit alleen als er aan beide kanten dan minstens drie bladeren zitten. Plaats de planten in een nieuw potje en zet deze op een schaduwrijke maar warme plek. Na een tijdje zullen er nieuwe wortels worden aangemaakt en nieuwe bladeren beginnen te groeien.

Giftig

Calathea’s zijn niet giftig, yay!