Alles over de verzorging van jouw Strelitzia

Deze plant is populair vanwege zijn grote bladeren en tropische bloemen. Door zijn opvallende bloemen is deze plant ook wel bekend als ‘paradijsvogelplant’. Er zijn twee soorten strelitzia’s die als kamerplanten kunnen worden gekweekt; Reginae en Nicolai. Welke neem jij?

Verzorging

Licht

Strelitzia’s hebben veel licht nodig en staan graag voor het raam in direct zonlicht, daarvan zullen ze goed groeien. Niet voor niet zijn het de reuzen in de jungle zodat ze veel zonlicht kunnen opvangen! Zet je plant daarom zeker niet te donker, daar zal hij niet gelukkig van worden.

Lucht

Strelitzia’s hebben een vochtige omgeving nodig. Vooral in de winter kun je je plant beter niet bij een kachel zetten. Als de bladeren gaan krullen of bruine randen krijgen betekent het dat hij meer vocht nodig heeft. Je kunt dan de bladeren benevelen zodat ze meer vocht krijgen.

Water

Geef je Strelitzia pas weer water wanneer de grond bijna opgedroogd is. Dit betekent echter niet dat Strelitzia’s weinig water nodig hebben. Deze plant drinkt erg snel en staan dus na een week alweer bijna droog. Het beste is om ze zowel in het voor- als najaar eens per week water te geven maar de hoeveelheid die je geeft aan te passen. Uiteraard meer in het voorjaar dan in het najaar. Besproei ook regelmatig de bladeren om ze gezond te houden.

Voeding

Strelitzia’s zijn vaak grote planten die daarom vrij veel voeding nodig hebben. In de lente en zomer kun je je plant om de week voeden met wat organische vloeibare plantenvoeding. Dit mag zeker in combinatie met Soil Sups omdat deze ook nog eens de nodige ingrediënten bevatten die het bodemleven optimaal houden. Geef je enkel Soil Sups en geen vloeibare voeding? Dan raden we aan niet te zuinig te zijn met het aantal tabletten deze in zowel voor- als najaar toe te voegen. Grote bladeren produceren kost veel energie!

Bloemen

Strelitzia’s kunnen bloemen aanmaken wanneer ze ongeveer 8-10 jaar oud zijn. De bloemen bloeien pas in de herfst omdat ze erg groot zijn vergeleken met bloemen van planten die in de lente al bloeien. De Strelitzia Reginae heeft mooie oranje bloemen die lijken op paradijsvogels. De Strelitzia Nicolai bloeit daarentegen veel moeilijker als kamerplant, omdat die heel groot moet worden voordat hij kan bloeien. De bloemen van de Nicolai zijn wit

Snoeien

Oude bladeren van je Strelitzia kun je wegsnijden, doe dat zo’n 2 cm boven de grond. Bij deze plant kun je beter niet té dicht bij de grond snoeien, het stompje dat overblijft is namelijk vatbaar voor ziektes en zal je plant vanzelf afstoten.

Verpotten

Afhankelijk van hoe hard jouw Strelitzia groeit raden we aan ten minste eens per twee jaar te verpotten naar een grotere pot. Als je niet wilt dat je plant nog groter wordt, kun je eens in de drie jaar de potgrond vervangen om je plant gezond te houden.

Stekken

Het vermeerderen van een Strelitzia kan een uitdaging zijn vanwege de grote, dikke stengels. Deze plant stek je door een stengel los te trekken vanaf de wortels. Als het te lastig is kun je ook een schoon mes gebruiken om de wortels voorzichtig los te snijden. Vervolgens zet je de stengel in zijn eigen potgrond op een warme plaats en geef je in het begin wat meer water om de wortelgroei te bevorderen.

Giftig

Helaas is deze mooie plant wel giftig en kan irritaties veroorzaken. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de (dieren)arts.