Alles over de verzorging van jouw Pannenkoekplant

Wie kent hem niet, de Pannenkoekplant! Deze leuke plant komt oorspronkelijk uit China en is geliefd in de Nederlandse huiskamer door zijn ronde bladeren die wat lijken op pannenkoekjes. Daar krijg je toch trek van?

Verzorging

Licht

Je pannenkoekplant heeft graag veel indirect zonlicht. Zet je plant niet in de volle zon maar ook niet in de tocht. Een plekje voor het raam kan wel, maar als de bladeren verdorren betekent het dat je plant te veel direct zonlicht krijgt. Zet dan je plant wat verder van het raam.

Lucht

Pannenkoekplanten houden het meest van een vochtige omgeving, maar zullen een gemiddelde of iets drogere lucht ook wel overleven.

Water

Houd de grond van je plant licht vochtig door eens per week water te geven. Besproeien is niet nodig maar als je merkt dat de bladeren verkleuren door droogte kun je ze wel bevochtigen.

Voeding

Wanneer je Pannenkoek plant eenmaal een lekker plekje heeft gevonden heeft hij niet veel eisen. Het is natuurlijk belangrijk om het bodemleven optimaal te houden, maar heel veel extra voeding heeft hij niet nodig. Afhankelijk van hoe groot je Pilea en zijn pot zijn kun je hem voorzien van Soil Sups. Gebruik je de Soil Sups twee keer per jaar (om de 6-8 maanden), dan is bijvoeden met organische vloeibare voeding niet nodig.

Snoeien

Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien, ze laten vanzelf oude bladeren los. Je mag wel zelf alvast de oude bladeren verwijderen, dan kan je plant meer energie stoppen in de nieuwe bladeren.

Verpotten

Je kunt je plant eens in de twee jaar verpotten naar een 20% grotere pot. Zo heeft je plant weer ruimte om door te groeien. Verpot je plant het liefst in de lente zodat de wortels genoeg energie hebben om zich te herstellen.

Stekken

Pannenkoekplanten zijn gemakkelijk te stekken en maken ook zelf stekjes aan! Wanneer hij zelf stekjes aanmaakt naast de 'moeder stam', kun je deze voorzichtig losmaken en ze in een apart potje zetten. Je kunt je plant ook vermeerderen door een stengeltje af te snijden en in water te zetten totdat er wortels uit groeien. Daarna kun je het stekje in potgrond zetten.

Giftig

Pannenkoekplanten zijn niet giftig.