Alles over de verzorging van jouw Monstera

Deze klimplant komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en is te herkennen aan de gaten in zijn grote bladeren, vandaar de welbekende bijnaam ‘Gatenplant’. De Monstera is ontzettend populair vanwege zijn opvallende bladeren en makkelijke verzorging. Succes verzekerd!

Verzorging

Licht

Monstera’s kun je het beste op een plekje in de halfschaduw zetten, want veel licht hebben ze niet nodig. Vermijd in ieder geval teveel direct zonlicht. Merk je dat er gele of bruine plekken op de bladeren komen, dan krijgt je plant toch iets te weinig licht. Zet dan je plant wat dichter bij het raam.

Lucht

Deze plant is niet kieskeurig en vindt elk plekje in je huis wel knus. Als de lucht te droog is, kun je dat merken aan krullende bladeren of bruine randen. Je kunt je plant in dat geval wat meer water geven of besproeien.

Water

Monstera’s hebben niet veel water nodig. In de zomer vindt de Monstera een licht vochtige bodem wel fijn, maar maak het niet te nat. Deze plant zal het ook wel overleven als je een keertje te veel water hebt gegeven, maar als dit te vaak gebeurt zul je dat zien aan verkleurde bladeren. Sproeien hoeft bij deze plant niet, maar als je dit af en toe doet zal het wel de vitaliteit van je plant bevorderen en de droogte van de lucht tegengaan.

Voeding

De Monstera is dus geen moeilijke plant, hij neemt wat jij hem geeft en, als je niet te gek doet, groeit hij ongeacht lekker door. Omdat deze plant erg groot kan worden en ook zijn bladeren steeds groter worden zal hij extra blij worden met wat voeding zo nu en dan. Het is aan te raden om twee keer per jaar een dosis Soil Sups toe te voegen en zelfs dan mag je hem in het groeiseizoen nog wat organische vloeibare voeding geven. Hij zal ervan smullen en reken maar op veel nieuw blad!

Snoeien

Monstera’s hoeven niet gesnoeid te worden. Vind je je plant te groot worden, dan kun je het blad wegknippen. Gooi deze dan niet weg maar zet ze in een mooi vaasje en laat ze wortelen. Wanneer ze wortels hebben aangemaakt kun je ze in de potgrond laten staan, of je laat ze gewoon in de vaas zitten.

Verpotten

Je kunt je plant eens in de twee jaar verpotten naar een 20% grotere pot, of wanneer de wortels uit de afwateringsgaten groeien. Verpot je plant het liefst in de lente, zodat de wortels genoeg energie hebben om zich te herstellen.

Stekken

Monstera’s zijn vrij eenvoudig te vermeerderen. Dit kun je doen door een hele stengel af te snijden en in water te zetten totdat er wortels uit groeien. Daarna kun je je stekje in potgrond zetten. De Monstera kan zelfs vanuit alleen water nieuwe bladeren aanmaken, dit duurt alleen wel wat langer. Hier lees je hoe dat werkt.

Giftig

Monstera’s zijn helaas wel giftig voor huisdieren, vooral katten kunnen er weleens aan knabbelen. Neem bij inname contact op met de dierenarts.