Alles over de verzorging van jouw Sansevieria

Sansevieria’s zijn misschien wel de makkelijkste planten om te onderhouden. Deze sterke planten komen oorspronkelijk uit droge, warme gebieden in Afrika waar ze moeiteloos overleven. Je kunt eigenlijk alleen de fout in gaan door te veel water te geven. Ideaal dus voor diegene die het plant-ouderschap nog even wil aftasten!

Verzorging

Licht

Sansevieria’s zijn niet kieskeurig en kunnen dicht bij het raam staan maar ook op een afstandje. Zet je plant alleen niet te ver van het raam in de schaduw. Op een zonnige plek zal je plant sneller groeien. Op een plek in de schaduw groeit je plant minder snel, zal hij minder water nodig hebben en donkerdere bladeren hebben. Take your pick!

Lucht

Sansevieria’s zijn ijzersterk en kunnen heel goed tegen droge lucht. Ook zijn ze goed bestand tegen een iets koudere omgeving.

Water

Deze plant heeft maar weinig water nodig. Geef alleen wat water wanneer de grond helemaal is opgedroogd. Je hoeft deze plant ook niet te besproeien, maar poets wel af en toe de stof van de bladeren af. Als er bruine plekken op de bladeren verschijnen betekent het dat je plant te veel water krijgt.

Voeding

Sansevieria's groeien niet zo snel en hebben dus maar weinig ondersteuning nodig. Het is natuurlijk wel belangrijk om de bodem levendig te houden zodat je plant sterk en gezond groeit. Hij zal voldoende hebben aan 1x per jaar de benodigde hoeveelheid Soil Sups. Bijvoeden in de lente en zomer is niet nodig.

Snoeien

Als je een Sansevieria snoeit, zullen de bladeren nooit meer terug groeien. Gelukkig groeit deze plant niet zo snel en wanneer een blad te groot wordt zal het uiteindelijk vanzelf loslaten. Wil je toch zelf een blad weghalen, snijd het dan dicht bij de aarde weg.

Verpotten

Deze plant groeit niet snel, je kunt hem dus gemiddeld eens in de drie jaar verpotten. Een Sansevieria mag in een grote pot staan, dat voert het water beter af en geeft genoeg ruimte aan de sterke wortels.

Stekken

Sansevieria’s kun je vermeerderen door een blad met wortels uit de grond te halen en in water te zetten totdat er meer wortels aan zijn gegroeid. Daarna kun je het stekje in potgrond zetten. Als het blad al genoeg wortels heeft kun je hem direct in potgrond zetten.

Giftig

Sansevieria’s zijn licht giftig en kunnen bij inname maag- en darmklachten veroorzaken. Neem in dat geval contact op met de (dieren)arts.