Alles over de verzorging van jouw Alocasia

De Alocasia is een tropische plant waarvan de oorsprong in Azië (India) ligt. Hij behoort tot de Araceae familie en heeft o.a. de bijnaam Reuzentaro of Olifantsoor. Als je de plant ziet zul je begrijpen waarom, zijn bladeren hebben namelijk dezelfde vorm en kunnen tot wel anderhalve meter breed worden. Is jouw woonkamer groot genoeg?

Verzorging

Licht

Alocasia's houden van licht! Voor de beste hoeveelheid licht zet je je plant voor het raam op het noorden of oosten. Een raam op het westen of zuiden is ook prima, maar zet dan je plant een stukje verder van het raam. Te veel direct zonlicht kan namelijk bladverbranding veroorzaken. Alocasia's groeien naar het zonlicht toe, dus draai af en toe de pot een kwartslag zodat je plant niet scheef groeit.

Lucht

Deze tropische plant houdt van warmte en vochtigheid. Een kamertemperatuur rond de 18 graden houdt je plant lekker warm. In de buurt van de kachel is de lucht erg droog, iets waar de Alocasia niet van houdt. Je kunt je plant vochtig houden door de bladeren regelmatig te benevelen.

Water

Alocasia’s zijn niet de moeilijkste planten om in leven te houden maar kunnen met water geven wel wat kieskeurig zijn. Ze gaan hangen bij te weinig water, maar worden geel als je juist te veel geeft. De perfecte middenweg is om je plant ongeveer twee keer per week in kleine hoeveelheden water te geven zodat de grond altijd vochtig blijft. In de winter is eens per week al voldoende. Tip! Geef je plant geen koud water maar liever lauw water.

Voeding

De Alocasia heeft voldoende nodig om zijn grote, groene bladeren te laten groeien. Het is daarom verstandig hem wat extra’s te geven. Organische voeding is daarbij de beste en duurzaamste keuze voor plant én planeet.

Gebruik je onze Soil Sups, dan raden we je aan deze 2x per jaar toe te voegen aan de bodem van je plant. Eens aan het begin van het voorjaar en eens richting het najaar. Hierdoor heeft hij altijd de voldoende voedingsstoffen voorradig om gezond en gestaag te kunnen groeien. In de lente/zomer is bijvoeden met organische vloeibare voeding mogelijk als je hem nóg wat groter en sterker wil maken. Doe dit dan 1x per 2 weken.

Snoeien

Alocasia's laten vanzelf oude bladeren los, snoeien is dus niet nodig. Afstervende bladeren kun je er wel zelf al eerder afhalen, dat scheelt de plant in energieverbruik.

Verpotten

Het is verstandig om eens in de twee jaar je plant te verhuizen naar een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige, zo krijgen de wortels weer meer ruimte om te groeien en vertakken. Verpotten is een mooi moment om Soil Sups toe te voegen, zo weet je zeker dat hij met de juiste bouwstoffen weer een tijdje vooruit kan.

Stekken

Een Alocasia vermeerderen kan weleens lastig zijn. Je kunt deze plant alleen vermeerderen door een jong stengeltje vanaf de wortels los te maken van de moederplant. Vervolgens kun je hem in zijn eigen potgrond zetten, die je licht vochtig houd.

Giftig

Het sap van de Alocasia is licht giftig en kan irriteren op de huid en slijmvliezen. Neem bij inname contact op met de (dieren)arts.