Kunstmest vs organische plantenvoeding; wij zetten de verschillen voor je op een rijtje!

Het voorjaar is weer aangebroken; dé tijd voor jouw planten om weer te gaan groeien en dus besluit je ze wat extra voeding te geven. Goed bezig, maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal in de voeding zit die je aan je planten geeft en wat het effect daarvan is? Helaas is kunstmest namelijk nog steeds de norm en is de kans groot dat wanneer je erop uitgaat voor een flesje plantenvoeding, je thuiskomt met een chemisch goedje dat je plant veel schade kan aanrichten. Sta je dan met je groene bedoelingen… Wij zetten daarom de belangrijkste verschillen tussen kunstmatige en organische plantenvoeding voor je op een rijtje.

Kunstmatige plantenvoeding

Wat zit erin?

Kunstmest bevat veel stikstof, fosfor en kalium, welke de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor planten. Echter bevat kunstmest ook veel zout, wat de de aarde uitdroogt en het natuurlijke bodemleven verstoort. De afgifte van voedingsstoffen door kunstmest gaat zo snel wat de wortels kan verbranden wanneer er te veel wordt gegeven.

Hoe wordt het geproduceerd?

Bij de productie van kunstmest wordt veel aardgas gebruikt; er is dus veel energie voor nodig en heeft daardoor ook een grote CO2 uitstoot. Bovendien komen hierbij schadelijke stoffen vrij zoals cadmium, arseen en radioactief radium. Alsof dat niet genoeg is zijn de grondstoffen die gebruikt worden bij kunstmest schaars, de winning ervan put de bodem uit en drijft de prijs op de wereldmarkt omhoog.

Wat is het effect op je plant?

Doordat kunstmest met regelmaat moet worden toegediend, worden de voedingsstoffen snel en geforceerd opgenomen. De werking ervan is echter kort en al gauw heeft je plant meer nodig om overeind te blijven. Je plant wordt afhankelijk van kunstmest en de wortels zullen zich niet tot matig ontwikkelen omdat er geen reden is om op zoek te gaan naar voedingsstoffen in de aarde. Iedere keer weer krijgt de plant zijn dosis van bovenaf toegediend waardoor de wortels oppervlakkig en zwak zullen zijn. Slecht ontwikkelde wortels zijn eerder vatbaar voor ziektes en plagen, en zijn niet stressbestendig.

Organische plantenvoeding

Wat zit erin?

Organische plantenvoeding bevat net als kunstmest ook de belangrijkste voedingsstoffen; stikstof, fosfor en kalium. Het verschil hier is dat deze voedingsstoffen van natuurlijke oorsprong zijn en vaak gewonnen worden uit planten- en/of dierenresten. Deze kunnen worden aangevuld met mineralen, schimmels en bodembacteriën die het bodemleven verrijken en je planten helpen om sterk en gezond te blijven.

Hoe wordt het geproduceerd?

Natuurlijk wordt organische plantenvoeding ook in fabrieken geproduceerd, de benodigde fossiele brandstof die ervoor nodig is ligt echter wel aanzienlijk lager. In veel gevallen worden de ingrediënten gedroogd, gemalen en geperst in plaats van verhit. De stikstof in organische plantenvoeding is anders dan die in kunstmest en kan niet zomaar door de wortels worden opgenomen. Deze moet eerst worden afgebroken door de micro-organismen in de aarde. Eigenlijk is organische plantenvoeding dus meer voeding voor de micro-organisme, dan voor de plant. Een goede organische mest helpt niet alleen het het aantal micro-organisme stijgen maar ook de diversiteit ervan. Ieder heeft zijn eigen taakje onder de grond en samen zorgen ze voor een natuurlijke balans.

Wat is het effect op je plant?

Organische plantenvoeding brengt, in tegenstelling tot kunstmest, dus leven in de grond van je plant. De vele micro-organismen zullen je plant niet forceren, maar juist helpen met het opnemen van voedingsstoffen. Daarnaast helpen die gunstige micro-organisme ook bij het natuurlijk bestrijden van ziektes en plagen zodat de noodzaak om pesticiden te gebruiken ook aanzienlijk wordt verkleind. Win-Win! Organische plantenvoeding is dus voornamelijk gericht op het in stand houden en verbeteren van het al aanwezige natuurlijke proces onder de grond. Zo word je plant een stuk zelfvoorzienender en stressbestendiger.

Er zijn zo veel verschillende soorten plantenvoeding; speciaal voor één soort plant of juist universeel. Onbewust kiezen we maar een flesje uit en denken we dat het wel goed zit. Best gek, dat het zo normaal is om je geliefde groene planten vol te stoppen met voeding die helemaal niet ‘groen’ is. Check daarom altijd de verpakking om te zien wat voor soort plantenvoeding je koopt. Gebruik je onze Soil Sups en wil je in de groeiperiode ook nog bij voeden met vloeibare voeding? Dan kan dit zolang de voeding van organische oorsprong is. Kunstmest zal de werking van de Soil Sup namelijk tegengaan.